به گزارش شهرآرانیوز، نخستین همایش ملی بررسی اجرای قراردادهای یکسان و قانون الزام ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، صبح امروز (۷ خرداد ۱۴۰۴) با حضور حسن بابایی معاون رئیس قوهقضائیه و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، علی اسماعیلی رئیس پارک علم و فناوری خراسان، سیدمرتضی مولویپور مدیرکل ثبت اسناد و املاک خراسان رضوی، محمدرضا غلامپور رئیس کانون سردفتران و دفترداران استان و جمعی از نمایندگان اتحادیه مشاوران املاک، کانون وکلا و حقوقدانان، معاونان شهرداریهای کلانشهرهای کشور، آستان قدس رضوی، سازمان اوقاف و امور خیریه و همچنین نهادهای مرتبط با اجرای این قانون در اتاق جلسات ادارهکل ثبت اسناد و املاک خراسان رضوی برگزار شد.
تحویل اولین سند رسمی شرکتهای دانشبنیان خراسان رضوی و اعطای سند یکپارچه زمین ۲۸۰ هکتاری کشاورزی به اداره کل اوقاف و امور خیریه استان از دیگرمحورهای این همایش ملی بود.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در این همایش اظهار کرد: درحال حاضر بیش از شش وزارتخانه و هشت دستگاه اجرایی در کنار قوهقضائیه، مسئولیتهای تعاملی در مسیر اجرای قانون الزام ثبت معاملات اموال غیرمنقول دارند. این قانون ۱۴ آییننامه اجرایی و ۲۸ تبصره دارد که خوشبختانه تابهامروز تعداد زیادی از آنها ابلاغ و اجرا شده و مابقی نیز با حکم حکومتی مقام معظم رهبری اجرایی خواهد شد.
وی افزود: متأسفانه در شرایط فعلی بعضی از عزیزان همچون اتحادیههای مشاوران املاک از اجرای این قانون احساس خطر کردهاند و صنف خود را مشمول پذیرش خسارت در این قانون میدانند. خراسان رضوی از جمله استانهای کشور است که شهرستانهای متعددی دارد و همین تعدد شهرستانها یکی از دلایلی است که باعث شده است تا اجرای قانون الزام ثبت معاملات اموال غیرمنقول در بخش مشاوران املاک به نسبت حوزههای دیگر پیشرفت سختتری داشته باشد.
بابایی در تشریح جزئیات قانون الزام به ثبت معاملات اموال غیرمنقول خاطرنشان کرد: از سوم تیرماه ۱۴۰۳ که این قانون اجرایی شد، بعضی از مفاد آن ضرورت اجرای آنی داشت؛ مثلاً تبصره ۱ ماده ۴ تأکید داشت از زمان اجرای قانون، ثبت هرگونه انتقال سند بهصورت رسمی الزام قانونی دارد. این تاریخ، یک مبدأ زمانی و نقطه تولد در نظام حقوق ثبتی است تا هرگونه سندی که قرار است منتقل شود، الزاماً باید یا به دفترخانهها برود، یا برایش پیشنویس تألیف شود یا درقالب قرارداد سندیت پیدا کند و البته در همه حال نیز در سامانه هوشمند به ثبت برسد.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیش از ۱۱ هزار و ۸۰۰ دفتر اسناد رسمی و ۱۴۲ هزار مشاور املاک در سراسر کشور فعال هستند. همین الان هم بیش از ۲۵۰ هزار واحد ثبتی و همه ادارات کل ثبت اسناد و املاک سراسر کشور بهصورت برخط با این جلسه در ارتباط زنده هستند. همه این تدابیر هم با این هدف اندیشیده شده که ما به یک ادبیات واحد برسیم. این نشانه حُسننیت کامل سازمان ثبت اسناد است، اما باید اذعان کرد که اگر در اجرای این طرح موفق نشویم، بدون شک تدابیر دیگری در مسیر اجرای این قانون اندیشیده خواهد شد.
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از راهاندازی نظام ملی رتبهبندی مشاوران املاک در آینده نزدیک خبر داد و تصریح کرد: ما همین الان در کشور زیاد داریم مشاوران املاکی را که نهفقط خودشان بلکه پدرانشان هم در حوزه املاک فعالیت داشتهاند و هماکنون بدون حتی یک سابقه کیفری، فعالیت خود را به شکل حرفهای انجام میدهند. با این حال، فعالیت معدود مشاوران املاکی که یکشبه بنگاه تأسیس میکنند، سابقه کیفری هم دارند و معاملاتشان عمدتاً ختم به کلاهبرداری و خیانت در امانت میشود، باعث شده تا در شرایط فعلی نارضایتی و حتی بدگمانیهایی ایجاد شود. اینجاست که زنجیره کاملی از مشاوران املاک، سردفتران و واحدهای ثبتی شکل خواهد گرفت و برهمین اساس، نظام رتبهبندی در آینده اعتماد فراگیر به مشاوران املاک را هم مشابه با سردفتران رقم خواهد زد.
وی با اشاره به انعقاد ۱۱۲ هزار قرارداد یکسان نهاییشده در کشور تا امروز تأکید کرد: من همین الان به همه عزیزان مشاوران املاک هشدار میدهم. اینطور نشود که دادگاه از باب جبران خسارت، شما را مکلف به پرداخت خسارتهای میلیاردی کند، زیرا برای سندی که الزام به ثبت رسمی داشته، سند سهبرگ، قولنامه یا مبایعهنامه تنظیم کردهاید. آن زمان گفتن اینکه «من نمیدانستم» یا «از قانون خبر نداشتم»، رافع مسئولیت نخواهد بود؛ پس بهتر است الان که قوه قضائیه دست دوستی به سمت عزیزان مشاور املاک دراز کرده و درتلاش برای صیانت از حقوق آنهاست، عزیزان ما هم همکاری کنند.